Laertes Antik Kenti

Antalya il sınırları Alanya ilçesi yakınlarındaki antik kent. Laertes, Alanya’nın 25 kilometre doğusunda Toroslar’da bir vadi ağzında yükselen yamacın eteğinde kuruludur. Kent, Antik Çağ’da Dağlık Kilikya olarak bilinen bölgenin içindedir. İç kesimde olmasına karşın kentin limanı da vardır. Laertes’te bulunan MÖ 7. yüzyıla ait ve üç yanı Fenike dilindeki yazıt, Alanya Müzesi’nde sergilenmektedir.
Antalya il sınırları Alanya ilçesi yakınlarındaki antik kent.

 

Laertes, Alanya’nın 25 kilometre doğusunda Toroslar’da bir vadi ağzında yükselen yamacın eteğinde kuruludur. Kent, Antik Çağ’da Dağlık Kilikya olarak bilinen bölgenin içindedir. İç kesimde olmasına karşın kentin limanı da vardır. Laertes’te bulunan MÖ 7. yüzyıla ait ve üç yanı Fenike dilindeki yazıt, Alanya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Toros dağları üzerinde, Dim vadisi ağzında yükselen Cebel-i Reis dağının güney eteklerinde deniz seviyesinden 850 m yükseklikte savunmaya uygun bir coğrafya da kurulmuştur. Alanya’dan yaklaşık 25 kilometre uzaklıktadır. En yakın köy Gözüküçüklü’dür. Antik çağda dağlık Kilikya olarak bilinen bölgenin sınırları içerisindedir. Strabon, Laertes’ten bahsederken kenti, limanı olan ve göğüs biçiminde bir tepe üzerinde kurulmuştur diye tanımlar. Kentin günümüze kadar gelen önemli kalıntıları; Agora, exedra, hamam, sarnıçlar, tiyatro, evler ile İmparator Claudius’a, Apollon’a ve Zeus Megistos’a ait tapınaklardır. Kentte Helenistik döneme ait kalıntıların olmayışı, bu sırada bölgenin korsanların elinde oluşuna ve dolayısıyla imar faaliyetlerinin yeterince yapılamayışına bağlanmaktadır.

Laertes’te bulunmuş olan, kentin tarihini daha erkene götüren ve İ.Ö. 6. yüzyıla tarihlenen üzerinde bazı yerel isimlerinde bulunduğu taş yazıt, Alanya Müzesinde sergilenmektedir. Yazıtta; eyalet valisinin hizmetkârı ve mülkiyet kavramındaki sorunlar konu edilmektedir. Kentin nekropolü güneydedir. Nekropol alanı içerisinde çok sayıda ostotek parçaları ve ostoteklerin üzerinde durduğu kaideler görülebilmektedir.

Kentten günümüze kalan ve Roma dönemine ait kalıntılar arasında gözetleme kuleleri, halkın agorada sohbet için kullandığı yarım daire biçiminde oturma birimi, İmparatorlar caddesi, odeon veya tiyatro; Zeus, Apollon ve Sezar adına yapılmış tapınaklar, agora, hamam ve nekropol sayılabilir. Kent M.S. 1. yüzyıldan 3. yüzyıla kadar en parlak dönemini yaşamıştır. Kazılar sırasında bulunan ve Alanya Müzesi’nde sergilenen bir askere ait diploma, geçmişteki yaşama ışık tutacak niteliktedir. İsa’dan sonra 138 yılına ait Pamfilya Valisi’nin adının geçtiği belgede Suriyeli bir asker 25 yıllık şerefli hizmetlerinden sonra terhis edilmekte ve kendisine Roma vatandaşlığı ile Pamfilya’lı bir kadınla evlenme hakkı verilmektedir. Laertes’te bulunan diğer bir eser, Alanya Müzesinde sergilenen “Romalı bir askere ait olan diploma”, kentin askeri yönüne ışık tutacak özelliktedir. Kalıntılar Roma Dönemine tarihlenmektedir.

Adres:
Gözüküçüklü Köyü Alanya / Antalya
GPS:
36.504108232859835, 32.18719482421875
Sosyal medyada paylaş

One comment

  • Selçuk zibel

    1 Eylül 2021 at 09:49

    Syedra dan sonra burayida gezelim dedik ama antik kenti bulamadık. Aydınlatıcı doğru dürüst tabela yok navigasyon belli bir yerden sonra göstermiyor. Yetkiler daha özenli çalışmalar. Tarihi eserleri daha iyi anlatmalilar

    Yanıtla

Bir yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

İndirim Bildirimleri

Turlar ve oteller hakkında indirim bildirimlerini almak için e-posta aboneliğinizi başlatın.