OYMAPINAR BARAJ GÖLÜ
Oymapınar Barajı, Manavgat ilçesinin 20 km. kuzeyinde, Manavgat Çayı üzerinde kurulu beton kemer bir barajdır. Yapımına 1977`de başlanan baraj ve hidroelektrik santrali 1984`te işletmeye açıldı. Sağ kıyıda iki dolusavak tüneli bulunan barajın, kurulu gücü 540 MW olan bir yeraltı santralı ve yardımcı barajları vardır. Oymapınar Barajı elektrik üretimi açısından Seyhanlı Barajı`nın on katı, İrfanlı Barajı`nın beş katı ve Gökçekaya Barajı`nın iki katına yakın büyüklüktedir. Baraj gövdesinin inşaatında dolgu olarak 676 bin metreküp beton kullanılmıştır.
Barajın temelden yüksekliği 185 m. uzunluğu ise 360 m.`dir. Su depolama hacmi 300 milyon metreküp olan barajın göl alanı 4,7 kilometrekaredir. Sağ kıyıda yer alan dolusavak dört radyal kapaklı,11,5 m. çapında iki tünelden oluşur. Tünellerin uzunlukları 350 ve 316 m.`dir. Santral binası bu kıyıda yeraltında yapılmıştır ve binada her biri 135 MW gücünde dört türbin bulunmaktadır. Barajın yıllık ortalama elektrik enerjisi üretimi 1,62 milyar KW-saattir.
ALAKIR BARAJ GÖLÜ
Alakır (Alagır, Alakır) Çayı üzerindedir. 1973`de işletmeye açılmıştır. Toprak dolgu tipindeki barajın temelden yüksekliği 49,3 metredir. Depolama oylumu 80 milyon metreküptür. 1.940 ha. alanı taşkından korumaktadır.
KORKUTELİ BARAJ GÖLÜ
Korkuteli Suyu üzerindedir. Toprak-kaya dolgu tipindedir. Temelden yüksekliği 70,20 m. olan barajın göl alanı 670 ha.`dır. Depolama oylumu 4,5 milyon metreküptür. 1976`da işletmeye açılan baraj 5.986 ha. alanı sulamaktadır.
KIRKGÖZ GÖLÜ (Pınarbaşı)
Antalya Kent Merkezinin 30 km. kadar kuzeyinde olan bu göl, içinde nilüfer çiçekleri ve çevresindeki oturma yerleri ile güzel bir mesire yeridir. Bu gölün suları, bir ırmak halini alarak Düden`in ağzında kaybolur. Antalya`da Kepez denilen yere kadar yeraltından gittikten sonra, buradaki Kepez Hidroelektrik Santrali`ni çalıştırır. Daha sonra da bir kanal içinde akarak Varsak Ovası`nı sulayarak Yukarı Düden Şelalesi`ni meydana getirir.
ELMALI AVLAN GÖLÜ
1970’li yıllarda tamamen tarım arazisi elde etmek amacıyla kurutulmuştur. Ancak aradan daha 20 yıl geçmeden, su rejiminin bozulması, iklimin sertleşmesi, çölleşme ve tarımsal verimin düşmesi gibi o kadar büyük sorunlar yaşanmıştır ki çevredeki 37 köyün muhtarı (toprak dağıtılan köylerin tamamı dahildir) ve belediye başkanı 3000’e yakın yöre insanının da imzasıyla Avlan Gölü’nün yeniden oluşturması için Çevre Bakanlığı’na başvurmuşlardır. 2001 yılında tahliye kapakları kapatılmış ve gölde yeniden su tutulmaya başlanmıştır. Avlan Gölü, toprak dağıtılan köylüler de dahil yöre insanının talepleri doğrultusunda yeniden oluşturulmasına karar verilen ilk sulakalandır.
One comment
Sanae
6 Haziran 2020 at 14:03
Burdan googleye soruyorum olm ne yaziyosak direk o çıksın abicim yaa bisey yaziyom o hariç herşey cikiyo