- Boyları 3-5 m.`yi geçmeyen bu bitkiler arasında delice, kocayemiş, sandal, yabani çilek ve zakkum en yaygın olanlarıdır. 600-1.200 m. arasında, kızılçam ve meşelerin egemen olduğu, karışık ormanlar ya da yamaç ormanları ortaya çıkar. Kızıl çamların aralarında yer yer meşelikler, daha yükseklere doğru halep çamı ile kara çamlar görülür. 1.200-2.100 m. arasında ise yüksek ormanlar diye adlandırılan ve sedir, köknar,sarıçam, kayın ve çeşitli ardıç türlerinden oluşan orman kuşağı yer alır. Özellikle Batı Toroslar`da saf sedir ormanları vardır. 2.000 metrenin üstünde iğne yapraklı ağaçlar seyrekleşir ve bodurlaşır. Bu alan 2.100-2.300 metrede sona erer ve alp çayırları denen, renkli çiçeklerle bezenmiş, yazları kurumayan yüksek otluklara geçilir. Teke Yaylası`ndaki yüksek ovalarda meşe ormanlarının tahribi sonucu oluşmuş step bitkileri yetişir. Genişliği 946.466 hektarı bulan Antalya ormanlarında köknar, meşe, dişbudak, karaağaç, kocayemiş, çınar, ahlat, ıhlamur, yabani ve aşılı zeytin, kermes meşesi, mazı meşesi, sandal, sakız ağacı, mersin, tespih ağacı, defne, akça kesme, hayıt, zakkum, harnup, kayacık, funda, ladin, çılbırdı, cehri, katırtırnağı, kekik, patlangaç, sütleğen, dikenli mersin, deve dikeni, ballı baba, alev doda, adaçayı, safran, kanada şifa otu, tokuz otu, çakır dikeni, çiriş otu, kuşkonmaz, krizantem gibi ağaç ve ot cinsleri bulunur.
Antalya ormanlarının katran ve sedir ağaçlarının kerestesi de çok değerlidir. Roma imparatoru Mark Antonius, sevgilisi Kleopatra`ya Antalya ve çevresini armağan ettiğinde, Kleopatra gemileri için gerekli ağaçları bu ormanlardan sağlamıştır. Il. Beyazıt`ın oğlu Şehzade Korkut Antalya`da valiyken, o zamanki adı Hızır Reis olan Barbaros`la dostluk kurmuştu. Korkut Antalya ormanlarından sağladığı kereste ile Barbaros`a büyük bir donanma inşa ettirmiş, Barbaros da bu gemilerle Akdeniz`e açılmıştı. Süveyş Kanalı`nın inşaatında, demiryollarının yapımında, Selçuklar devrinde Alanya ve Antalya tersanelerinde yapılan gemilerin ve evlerin kerestesi bu ormanlardan sağlanmıştır.
2 comments
bülent özüduru
29 Mart 2020 at 15:39
ARKADAŞLAR,
ANTALYA DENİZ SEVİYESİNDE -DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARI DA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK – HANGİ DEV AĞAÇLAR YETİŞTİRLEBİLİR ? ÇOK GÖLGE VEREN,GENİŞ GÖVDEELİ,BÜÜYÜK YAPRAKLI VB.GİBİ TROPİK KUŞAĞI SEVEN HANGİ AĞAÇLAR !!!
SELAM VE SEVGİLER
Tanju Çakır
30 Aralık 2020 at 11:08
Benjamin ağacı çok iyi büyük ve gölge yapıyor