AksuDetaylı Bilgi
Aksu İlçesi Antalya Büyükşehir sınırlarında 30.06.2008 tarihinde kurulmuştur. Aksu İlçemiz, Antalya’nın 16 km. doğusunda Düden ve Aksu Akarsuları arasında kurulmuştur. Aksu İlçesi 5 merkez ilçeden biri olup, Antalya kent merkezinin doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 445 km² dir. Aksu İlçesini güney batısında Muratpaşa, batısında Kepez, kuzeybatısında Döşemealtı merkez ilçeleri, doğusunda Serik İlçesi ile, kuzeyinde Isparta İli ile sınırı bulunmaktadır.
1977 yılına kadar Antalya iline bağlı bucak olan Aksu İlçesinde bulunan belediyelerden; Aksu ve Çalkaya Belediyeleri 1977 yılında, Yurtpınar Belediyesi 1992 yılında, Karaöz Belediyesi 1994 yılında, Pınarlı Belediyesi 1999 yılında kurulmuştur.
06.03.2008 tarih ve 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanunun 4. maddesine istinaden Aksu, Pınarlı ve Yurtpınar ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleleri ile birlikte Çalkaya ilk kademe belediyesine katılmıştır. Çalkaya Belediyesinin adı Aksu olarak değiştirilmek üzere Aksu İlçesi kurulmuştur.
Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgede, önemli ölçüde turfanda sebzecilik ve narenciye üretimi yapılmaktadır. Aksu İlçesinin ekonomik gelir kaynakları tarım ve tarım sanayisine dayanmaktadır.
Ayrıca İlçemizin ekonomik gelir kaynakları arasında turizm de önemli bir yere sahiptir. Aksu İlçesi sınırlarında yer alan Kundu Turizm Bölgesinde faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesisleri her yıl binlerce yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapmaktadır.
İlçenin tarihi M.Ö.1200 yıllarına dayanır. İlçenin kurulu bulunduğu bölge Helen, Roma ve Bizans dönemini yaşamıştır. Yine İlçemiz sınırlarında yer alan Kurşunlu Şelalesi, Perge ve Antik Tiyatro kalıntıları da her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Tarih
Aksu ilçesi tarih bakımından oldukça zengin olan bir ilçedir. Ancak bilinen tarihi yaklaşık M.Ö. 2000’li yıllara dayanmaktadır. İlçenin kurulu bulunduğu bölge Helen, Roma ve Bizans dönemini yaşamıştır. Bu saydığımız dönemlerin hepsine tanıklık etmiş Aksu ilçesi sınırları içinde bulunan, bir zamanlar Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış antik bir kent olan Perge’ deki Akropolis’ i baz alırsak, ilçenin Tunç Çağı döneminde kurulduğu düşünülmektedir. Helenistik dönem boyunca şehir eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında sayılmaktadır. Ayrıca Yunan matematikçi Pergeli Apollonius’ un memleketidir. Türkiye’de çıkan en güzel ve bozulmamış heykeller bu bölgeden çıkmakta sanat ve ticaret yönünden çok gelişmiş bir şehir merkezi olduğu düşünülmektedir.
Coğrafya
Aksu’nun bitki örtüsü ağırlıklı olarak ormanlık ve koruluktur. Bunun dışında çok fazla ardıç, titrek, kavak ve karaçam gibi ağaçlar bulunmaktadır. Çalılıkların ve ormanın içerisinde yaşayan hayvanları şu şekilde belirtebiliriz. Aksu bölgesine gittiğinizde bunlardan çok fazla görebilirsiniz: Tavşan, gelincik, porsuk, sincap, sansar, kurt, tilki, yaban domuzu…
Ekonomi
Aksu İlçesinin ekonomik gelir kaynakları tarım ve tarım sanayisine dayanmaktadır. Ayrıca İlçemizin ekonomik gelir kaynakları arasında turizm de önemli bir yere sahiptir. Aksu İlçe sınırlarında yer alan Kundu Turizm Bölgesinde faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesisleri her yıl binlerce yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapmaktadır.
Yine İlçemiz sınırlarında yer alan Kurşunlu Şelalesi, Perge ve Antik Tiyatro kalıntıları da her yıl binlerce yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.
İlçemizin ekonomik gelir kaynakları arasında tarım ve turizm sektörleri önemli bir yer tuttuğundan, İlçe halkının büyük çoğunluğu da bu sektörlerde çalışmaktadır.
Birçok sebze ve meyve çeşidinin üretildiği Aksu; Endüstri bitkilerinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Seracılığın geliştiği Aksu’da modern tarım uygulamaları yaygındır. İlçe nüfusunun büyük bir kısmı tarım ile uğraşır. Aksu’da yaklaşık 35 bin dönüm sera, 32 bin dönüm meyve bahçesi bulunmaktadır. Yaklaşık 100bin dönümlük alanda da açık tarla sebzeciliği yapılmaktadır. Önemli bir fide üretim merkezi olun ve 700 dönümlük alanda süs bitkileri yetiştirilen İlçe, bu özellikleriyle dört mevsim meyve sebze tedarikçisi durumundadır.
Turizm
Akdeniz’e kıyısı olan Aksu’da turizm gelişmiştir. İlçe ve Ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayan turizm yatırımları önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan dünyaca ünlü oteller, binlerce kişiye de istihdam sağlamaktadır. Turistik tesislerin çevresinde yapılaşma ve ticaret günden güne artmakta ve gelişmektedir. Turizm bir ülkenin bacasız sanayisidir. Aksu Belediyesi ve Aksu’da bulunan tüm kurumlar turizme katkı sağlamak açısından tüm güçleri ile çalışmakta gerek imar gerek temizlik ve çevre düzenlemesi açısından bölge örnek gösterilecek seviyeye getirilmiştir.